Aby móc przydzielić produkty do jakiejś kategorii, trzeba dobrze znać czynniki, które je kształtowały. Jedną z najdokładniejszych metod klasyfikacji jest obserwacja cyklu wegetacji roślin. W zimie klimat jest chłodniejszy (bardziej jin): o tej porze roku liście więdną i umierają, a energia roślin oraz energia atmosferyczna spływają w dół do systemu korzeniowego i tam się koncentrują. Dlatego warzywa odmian zimowych, te które rosną do późnej jesieni, a nawet i zimą, są bardziej suche, zwarte i niekiedy cięższe (jang). Zaliczyć do nich możemy:
pasternak, marchew, rzepę, czarną rzodkiew, kapustę, zimowe odmiany dyni. Podobne procesy zachodzą z owocami, np. jabłka odmian letnich są większe, lżejsze i mają większą zawartość wody (papierówki) - są bardziej jin, bo wyrastają w klimacie jang (cieplejszym), a jabłka późne są mniejsze, cięższe i bardziej twarde, czyli jang bo wyrastają w zimniejszym klimacie jin. To nie przypadek sprawia, że w najcieplejsze miesiące w roku: w lipcu i w sierpniu (jang) rodzą się warzywa i owoce z największą zawartością wody (jin), a są to: ogórki, cukinie, kabaczki, pomidory itd. Dzieje się tak, ponieważ na wiosnę i wczesnym latem gdy pogoda się ociepla (staje się bardziej jang), energia roślinna wraz z atmosferyczną wznoszą się do góry i zaczynają wyrastać nowe pędy. Rośliny te są bardziej jin. Tak więc warzywa i owoce letnie zawierają więcej wody i szybciej się psują. Działają orzeźwiająco, co jest potrzebne w ciepłych miesiącach.
pasternak, marchew, rzepę, czarną rzodkiew, kapustę, zimowe odmiany dyni. Podobne procesy zachodzą z owocami, np. jabłka odmian letnich są większe, lżejsze i mają większą zawartość wody (papierówki) - są bardziej jin, bo wyrastają w klimacie jang (cieplejszym), a jabłka późne są mniejsze, cięższe i bardziej twarde, czyli jang bo wyrastają w zimniejszym klimacie jin. To nie przypadek sprawia, że w najcieplejsze miesiące w roku: w lipcu i w sierpniu (jang) rodzą się warzywa i owoce z największą zawartością wody (jin), a są to: ogórki, cukinie, kabaczki, pomidory itd. Dzieje się tak, ponieważ na wiosnę i wczesnym latem gdy pogoda się ociepla (staje się bardziej jang), energia roślinna wraz z atmosferyczną wznoszą się do góry i zaczynają wyrastać nowe pędy. Rośliny te są bardziej jin. Tak więc warzywa i owoce letnie zawierają więcej wody i szybciej się psują. Działają orzeźwiająco, co jest potrzebne w ciepłych miesiącach.
Oto jak różne warunki rozwoju i wzrostu oraz sposoby uprawy roślin określają, czy dane produkty spożywcze są bardziej jin, czy jang.
ENERGIĘ JIN WYTWARZAJĄ ENERGIĘ JANG WYTWARZAJĄ
wzrost w gorącym klimacie wzrost w zimnym klimacie
szybki wzrost powolny wzrost
większa zawartość wody mniejsza zawartość wody
wyrastanie wysoko ponad ziemię wzrastanie pod ziemią
produkty kwaśne, gorzkie, bardzo produkty słone, naturalnie słodkie,
słodkie, ostre i aromatyczne pikantne i bardzo ostre
Dokonując klasyfikacji żywności według jin i jang, przede wszystkim należy dokonać prostego podziału artykułów żywnościowych na skrajnie jin lub jang, których powinno się unika, a co najmniej je ograniczać, oraz na artykuły zrównoważone, przeznaczone w makrobiotyce do regularnego spożycia.
1. PRODUKTY BARDZO JANG
sól rafinowana
jajka
mięso
ser
drób
ryby
zwierzęta morskie
2. PRODUKTY ZRÓWNOWAŻONE
całe ziarna zbóż
nierafinowana sól morska
produkty strączkowe
warzywa korzeniowe i nadziemne
warzywa morskie (glony)
warzywa liściowe
nierafinowany olej roślinny, inne przyprawy (umiarkowanie)
woda źródlana i studzienna
niearomatyzowane oraz niestymulujące gatunki herbat
nasiona i orzechy
owoce z umiarkowanej strefy klimatycznej
słód ryżowy, słód jęczmienny i inne naturalne środki słodzące produkowane ze zboża
3. PRODUKTY SPOŻYWCZE BARDZO JIN
biały ryż, biała mąka, mrożone i konserwowane artykuły spożywcze
owoce i warzywa tropikalne
mleko, śmietana, jogurt i lody
olej rafinowany
przyprawy jak pieprz, curry, gałka muszkatołowa
napoje aromatyzowane i stymulujące (kawa, czarna herbata itd.)
miód, cukier i inne rafinowane środki słodzące
alkohol
produkty spożywcze zawierające chemikalia, środki konserwujące, barwniki i pestycydy
narkotyki marihuana, kokaina itd.) z kilkoma wyjątkami
leki (środki uspokajające, antybiotyki itd) z kilkoma wyjątkami
źródło: "Wielka księga makrobiotycznego odżywiania i sposobu życia" Michio Kushi, Aveline Kushi
źródło: "Wielka księga makrobiotycznego odżywiania i sposobu życia" Michio Kushi, Aveline Kushi
Ideałem każdego makrobiotyka jest odżywianie się produktami idealnie zrównoważonymi. Człowiek, który odżywia się takimi produktami, jest zrównoważony pod każdym względem, a objawia się to pełnią zdrowia i doskonałym samopoczuciem tak w senie fizycznym, psychicznym jak i mentalno - duchowym.
Prawdziwa tajemnica kryje się w dwóch pozostałych grupach tzn. bardzo jang i bardzo jin. Są to produkty, które nawzajem się dopełniają i stymulują a to znaczy, że po zjedzeniu produktu bardzo jang (np. mięsa lub jajka) mamy natychmiast ochotę na jakiś produkt bardzo jin (np. napoje aromatyzowane, miód, tytoń, owoce itd...). Jedno drugie stymuluje i równoważy, jedno bez drugiego istnieć nie może. Jest to metoda równoważenia i harmonizowania, jednak jest to równowaga pozorna i krótkotrwała, typowe wahadło i popadanie w skrajności. Wygląda to tak: po zjedzeniu golonki mamy ochotę na piwo, po zjedzeniu śledzika na przysłowiową setkę a po zjedzeniu kanapki z wędliną na szklankę herbaty itd. W myśl makrobiotyki należy pamiętać, że najlepsze i najzdrowsze produkty znajdują się w grupie drugiej i te można jeść bez ograniczeń. Na produkty z grupy bardzo jin i bardzo jang należy uważać i bardzo ostrożnie z nich korzystać, a jeżeli się da, to zrezygnować całkowicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz