środa, 9 marca 2016



Warsztaty Makrobiotyczne "ŻYCIE BEZ CHORÓB"
03.04.2016, KATOWICE

Teoria makrobiotyki i starożytnej filozofii Wschodu oraz nauka praktycznej znajomości kuchni makrobiotycznej.
Makrobiotyka to sztuka zdrowia i długiego życia, to styl i filozofia w jaki sposób chcemy przeżyć życie. W węższym znaczeniu to specyficzny sposób odżywiania pokarmem nieprzetworzonym, w pełni witalnym i zrównoważonym energetycznie, pochodzącym z naturalnych i lokalnych upraw. Osoby odżywiające się stale makrobiotycznie są praktycznie odporne na wszystkie choroby.

Prowadzący:
Kazimierz Kłodawski - specjalista z zakresu żywienia człowieka i promocji zdrowia oraz znawca i miłośnik starożytnej filozofii, medycyny i dietetyki Dalekiego Wschodu, autor książek i publikacji, nie tylko na tematy zdrowotne.

Miejsce warsztatów
Katowice, Sklep Ekologiczny BIOLADA, ul. Słowackiego 12A/19.

Czas trwania warsztatów
1 dzień - niedziela, 3.04.2016r. od 9:00 do 17:00 – pełne 8 godzin zajęć (zaczynamy śniadaniem, a kończymy podwieczorkiem.)

Koszt uczestnictwa
Cena uczestnictwa w warsztatach: 190,-PLN / 1 osoba. Warunkiem wzięcia udziału w warsztatach jest wpłata zaliczki w wysokości 90zł do oraz wpłata pozostałej sumy 100zł przed samymi warsztatami.

Uczestnicy warsztatów zostaną wyposażeni w komplet materiałów niezbędnych do samodzielnego studiowania i utrwalania wiedzy nabytej na zajęciach w Szkole Żywienia Naturalnego.
Liczba miejsc jest ograniczona.

Program warsztatów
W części warsztatów dotyczącej praktycznej znajomości kuchni makrobiotycznej zademonstrowane zostaną naturalne i energetycznie zrównoważone dania śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne. W programie m. in.:

Nauka gotowania ziaren zbóż i kasz – podstawy żywienia makrobiotycznego.
Sposoby i metody przyrządzania warzyw - w tym strączkowych i kiszonych, w kuchni makrobiotycznej.
Przyrządzanie potraw z roślin dziko rosnących, ze szczególnym uwzględnieniem wodorostów (glonów) i grzybów.
Nauka przyrządzania bulionów i zup.
Desery makrobiotyczne i inne naturalne słodkości.
Rola nasion i orzechów w kuchni makrobiotycznej.
W części teoretycznej warsztatów zostaną omówione, m.in., następujące tematy:

Główne zasady makrobiotyki: czym makrobiotyka jest, a czym nie jest. Jedyna Zasada jin i jang. Makrobiotyka jako filozofia, styl i sposób życia.
Zdrowie i choroba w ujęciu makrobiotyki. Co zyskasz stosując makrobiotykę?
Podstawy fizjologii w ujęciu Teorii Pięciu Przemian. Wadliwe odżywianie przyczyną chorób cywilizacyjnych takich, jak nowotwory, choroby serca, cukrzyca, otyłość, osteoporoza, chroniczne zmęczenie itd.
Mleko – mit cywilizacji
Jadłospis warsztatów
Śniadanie: (9.00 – 9.30). Bulion żurkowy z miso i glonami. Płatki zbożowe i kaszka kuskus z posypką nasienno-orzechową i syropami zbożowymi. Herbata kukicha.
Obiad: (13.00 – 13.30). Zupa grochowa. Ryż brązowy, gomasio, kotlety ze zbóż i grzybów, warzywa przyrządzane metodą kinpira, sos grzybowy, surówka z warzyw kiszonych i słodkich z sosem winegret.
Podwieczorek: (16.00 – 16.15). Pierniczki imbirowe i granola, kawa zbożowa.

Więcej informacji
email: sklep@biolada
tel. 505 444 148

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz